modern stílus a 90-es évek stílusa, ami az egyszerűség jegyében született. (Figyelem: nem tévesztendő össze az Art Nouveau 20. század eleji mozgalmával, a magyar szecesszió nyugati megfelelőjével, sem pedig a minimalizmus 20-as évekbeli forradalmával!) A 90-es években megjelentek az építészetben és a bútor dizájnban is a nyúlánk formák, a vízszintesen kiterjesztett tér megoldásai.

A bútorok hosszú ajtajai vízszintes erezettel, marás nélkül (vagy keretes marással), rajtuk mindennél hosszabb fogantyúk (hengeres, négyzetes, később a hosszú és vastag íves), alumínium keretes savmart üveg elemek, semmi korona és fényléc, spot világítás, szimmetrikus tagolás, beépített, azaz rejtett konyhagépek jellemzik ezt a korszakot. A falra általában csempe kerül, de már az is vagy nagy négyzetes elemekből áll, vagy vízszintesen nyújtott alakzatokból. A sziget itt még bumszli, funkcionális, ami a minimálban egyetlen könnyed pulttá válik majd. A modern az egyszerűséget jelképezi, a funkcionalitás mellett, míg a minimál a dizájnt, a művészi egyszerűséget.

2000-2001 a tőzsdei összeomlások évei, amikor is megszűnnek a hamis értékek. Nyugaton ekkor értéktelenedik el a sima egyszerűsítés, a modern, és ekkor indul hódító útjára – a művészetben már korábban is diadalmas – a valódi stílus, a minimál; az igazi tervezettség és a tökéletesen letisztult formák világa. Innentől a komoly bútortervezők és –gyártók évről évre egyre jelentősebb művészi értéket magukban hordozó alkotásokkal hívják föl magukra a figyelmet. Belép a nagy stílusok (gótika, barokk stb.) közé a minimál, az örök forma. A minimál dizájn egy valódi művészet, formaművészet, iparművészet, tárgy művészet; ez az ipod megjelenésének, a formamester Apple triumfusának az éve is.

A bútorok fényesek lesznek, ragyognak, a Lacobel üveg és az akryl teret nyer, a falakra is üveg kerül, de talán nem is ezek a jegyek az érdekesek, hanem az a tény, hogy míg a modern formavilágot, ami egyszerűségben és funkcionalitásban érhető tetten, jó ízléssel bárki művelheti (akár egy asztalos is), addig a minimál a művészek világa. Legjobb alkotásait neves gyártók kiváló képzőművészei hozzák létre, amelyeket büntetlenül még csak másolni sem lehet, mert az arányok átalakításával könnyen összeomolhat maga a mű. Tehát az egyedi kialakításra sem elegendő a bolti értékesítő szaktudása. Egy valamirevaló minimál stílusú bútort csak egy forma- és aránymester képzőművész tud megtervezni, mert nagy a veszélye annak, hogy merő stílustalan egyszerűsítéssé válik a végtermék, azaz csak modernné, zseniális minimál alkotás helyett.

high-tech 2010-es megjelenése a használati tárgyakban szinte sokkolóan hatott és hat a mai napig. Nyomásra nyíló ajtók és finoman előcsúszó fiókok, az asztalból lassan kiemelkedő elszívó, sőt villanymotorok emelte és süllyesztette bárpultok, átlátszó TV-fal teljes internet funkcionalitással.

A kerámia munkalapon tálalhatunk, sőt, erre készült, füstmentesen égő alkoholt öntve rá tüzet gyújthatunk rajta páratlan hatást érve el, ami vendégeinknek egy életre szóló élményt nyújt. Nézzünk tévét a konyhában! Egy gombnyomásra előkúszik a plazmatévé a munkalapból. Most pedig rejtsünk el mindent. Csiribí-csiribá! Tüntessük el még a főzőlapot is. Nem is konyhában vagyunk, hanem mesés enteriőrben kellemes beszélgetésekhez, együttlétekhez.

A high-techet az anyagtudatosság, az anyag önmagában való szépségének a kiemelése jellemzi, vizualitásban pedig a virtualitás, a többértelműség. Most ez könnyed vagy masszív? Mi tartja? Hol az eleje és hol a vége? A fények játéka, a rafinált világítás, a színeit változtató fényvilág (RGB LED) és mindenütt a csúcstechnológia.

A jobb oldali videón tökéletes példát látunk erre, egyszerű kő akvárium szépségét a modern megvilágítás olyan magasságokba emeli, hogy könnyedén a lakás legszebb dekorációs elemévé válik. Erről szól leginkább a minimál design! Letisztult formákban az anyag, ezúttal a kő felület varázslatos szépségét bemutatni.

Videó:

Forrás: minimaldesign.hu

mecsekingatlan.hu

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
free download udemy course
download xiomi firmware
Download Nulled WordPress Themes
free online course